Sic Transit Gloria Mundi


1990

Door Dirk van Weelden, 2020


Voor de tentoonstelling Onvoltooid Tegenwoordige Tijd in het Centraal Museum (1990) maakte Johan Wagenaar een videoanimatie waarin hij de overlapping van geschiedenis naar het heden als thema koos. Hij filmde de ruïne van het in 1988 door brand verwoeste neoclassicistische Gebouw voor Kunst en Wetenschappen aan de Mariaplaats in Utrecht waarvan alleen de voorgevel nog overeind stond.

Door de verwoesting kwamen de fundamenten bloot te liggen van de uit de elfde eeuw stammende Mariakerk, die op die plek had gestaan. In het beeld van die besloten ruimte van ruïnes laat hij goudkarpers rondzwemmen, een zinnebeeld van het in elkaar verdwijnen van tijdelijkheid en eeuwigheid.

Op de geluidsband hoor je het verkeer aan de Mariaplaats anno 1990, de stemmen, de bussen, de voetstappen. Sic Transit gloria mundi, zo vergaat 's werelds roem, is de titel, maar je kunt het ook zien als een slimme kleine verzetsdaad tegen het vergaan en vergeten.
Tentoonstellingen:
@ Centraal Museum Utrecht (1990)
@ Utrechts Conservatorium (permanente installatie sinds 1993)Huidige staat van het in 1988 door brand verwoeste neoclassicistische Gebouw voor Kunst en Wetenschappen aan de Mariaplaats


Teksten:
> Sic Trancit Gloria Mundi, Cilly Jansen, 1990

> Sic transit, Willem Ellenbroek, Volkskrant, 1990Sic Transit Gloria Mundi, 1990, video, 28 min.

©Johan Wagenaar