Biografie

Johan Wagenaar – Den Helder, 1952 – is opgeleid aan de Hogelschool voor de Kunsten Utrecht en liep vervolgens stage in Italië en de USA, waar hij sindsdien regelmatig terugkeert om zijn werk te tonen en aan projecten te werken. Zijn werk wordt internationaal getoond, waaronder in het Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum Utrecht, Goethe Institute in Washington, APC Galerie in Keulen, Kunst’99 in Zürich, MAIIAM Contemporary Art Museum in Thailand en Arte Laguna San Erasmo in Italië.

Wagenaar realiseert zijn werk echter bewust grotendeels buiten de kunstinstellingen. Hij werkt voor zijn projecten met diverse kunstenaars, wetenschappers, gemeenten en instellingen samen, waaronder met kunstenaar Marie van Leeuwen onder de naam Van Kampen en met Experinet, een Zwitsers innovatief platform in Keulen.

In 1995 richtte hij het Instituut op, een stichting die tot op de dag van vandaag kunstenaars en vormgevers, filosofen en dichters samenbrengt, om hun artistieke kwaliteiten in te zetten voor maatschappelijke of cultureel ruimtelijke vraagstukken. Het docentschap maakt een belangrijk onderdeel uit van zijn praktijk, Wagenaar was ruim 30 jaar docent aan Hogeschool voor de Kunsten Artez en gaf tevens les aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en University of Georgia USA.

Zijn werk werd gehonoreerd met diverse prijzen en stipendia, onder meer door de Gemeente Utrecht, Mondriaan Fonds, Prins Bernardfonds, Holland Prijs voor Publieke ruimte en Goethe Instituut Washington.
Johan Wagenaar
(foto door Maarten van Schaik)
©Johan Wagenaar